Wat is een elektrische fiets

U heeft ze vast wel eens gezien. Elektrische fietsen, ook wel E-bikes genoemd, zijn fietsen waarbij uw eigen kracht wordt ondersteund door de fiets, aangedreven door een elektromotor. Vaak kunt u een elektrische fiets herkennen aan de accu die zich of in de onderste framebuis, onder het zadel of bij de bagagedrager bevindt. Zo’n fiets biedt trapondersteuning tot en met 25 kilometer per uur. Er is een ruim aanbod aan elektrische fietsen, bijvoorbeeld bakfietsen, sportfietsen, stadsfietsen, vouwfietsen, transportfietsen etc. Er zijn ook elektrische fietsen die harder gaan dan dat, zoals de speed pedelec, waar in het verkeer speciale regels voor gelden. Hieronder kunt u meer lezen over deze regels. 

Speed pedelec

Een speciaal type elektrische fiets is de speed pedelec of (high) speed bike. Bij dit type fiets stopt de trapondersteuning niet bij 25 kilometer per uur. Wanneer u zelf mee trapt kunt u met dit type fiets snelheden tot wel 45 kilometer per uur behalen. Het is daarom ook dat dit type elektrische fiets wordt beschouwd als een type bromfiets. Om deze fiets in Nederland te gebruiken moet u minstens 16 jaar oud zijn, een rijbewijs AM, A of B in bezit hebben en de fiets moet voorzien zijn van een achteruitkijkspiegel, een reflector en een geel kenteken (en kentekenbewijs) om gebruik te kunnen maken van de openbare weg. Een speed-pedelec mag op een bromfietspad en op de rijbaan. Op de rijbaan mag een speed pedelec 45 kilometer per uur, op het bromfietspad buiten de bebouwde kom 40 kilometer per uur en op het bromfietspad binnen de bebouwde kom 30 kilometer per uur.

Elektrische fiets aanschaffen

Let u bij het aanschaffen van een elektrische fiets altijd op het type fiets en de maximum snelheden die u ermee wilt bereiken. Gaat u voor een speed pedelec, zorgt u er dan voor dat u voldoet aan bovenstaande regels. Daarnaast is het belangrijk om de plek van de aandrijving vast te stellen, dit kan het gebruik van de fiets beïnvloeden. Het gebruik van een middenmotor is het populairst. De fietsaccu, het type versnelling en het gewicht van de fiets moeten ook passen bij u persoonlijke behoeften, informeer hiernaar voordat u een fiets koopt. Prijzen van elektrische fietsen lopen erg uiteen afhankelijk van de kwaliteit, of u de fiets tweedehands koopt en  luxere specificaties zoals het aantal versnellingen etc.