Medische keuringen

Als veldrijder vraag je veel van je lichaam en dient je lichaam dan ook in optimale conditie te verkeren. Medische keuringen zijn er dan ook voor jou als veldrijder om ervoor te zorgen dat jij je topsport kan blijven beoefenen. Er wordt onderscheid gemaakt in de niet verplichte medische geschiktheidsverklaring en de wel verplichte medische screening.

 

Medische geschiktheid

Het advies vanuit de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU) is om te beschikken over een medische geschiktheidsverklaring vanaf een leeftijd van 18 jaar. Deze verklaring moet worden afgegeven door een sportarts die is aangesloten bij sportzorg.nl. Bij de de medische keuring bekijkt de sportarts of jij wel al dan niet medisch geschikt wordt verklaard voor het verantwoord deelnemen aan georganiseerde wedstrijden, zowel nationaal als internationaal.

 

Medische screening

Zoals eerder aangegeven, is de medische geschiktheidsverklaring niet verplicht. Daarentegen is de medische screening wel verplicht om mee te kunnen delen aan georganiseerde wedstrijden, zowel nationaal als internationaal. Het is namelijk een verplicht onderdeel bij het aanvragen van jouw wedstrijdlicentie. De screening bestaat uit een aantal vragen die na invulling worden beoordeeld door een medische commissie. Hiervan kan het resultaat zijn dat de wedstrijdlicentie wordt afgegeven of dat verder onderzoek door een gecertificeerde sportarts noodzakelijk is.

 

Meer weten?

Wil jij meer informatie en tips over voeding voor veldrijden? Neem dan contact met ons op!